קבלו הצעת מחיר מהירה

אנא מלאו את הפרטים ונשלח אליכם את הצעת המחיר

תודה! ההצעה בדרך אליכם

יועצי נגישות – חוק הנגישות לנכים המדריך המלא

בשנת 2009 חוקק החוק החדש אשר על פיו כל מבנה ציבורי, מבנה מסחרי ובניין מגורים שיש בו מינימום של שש דירות, מחויב לפעול על פי כללי הנגישות. המטרה היא שכל אדם יוכל להיכנס למבנים האלו ולפעול בהם, הן בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים והן הקהל הנורמטיבי וזאת כדי לאפשר לכולם ליהנות מהנגישות המתאימה לכל צורך.

המחויבות האישית של בעלי העסקים להטמעת הנגישות

בעלי מבנים שאינם פועלים על פי החוק החדש שקיים בו סעיף 237 לחוק הסדר הפלילי, מקבלים התראה ורשות האכיפה מאפשרת להם לבצע התאמה לדרישות החוק להנגשה של המבנה על פי החוק. אם למרות ההתראה הנושא לא טופל, בעלי הנכס עלולים לקבל עונשים כמו לדוגמה:

  • קנס מקסימלי עד 75,000 ₪.
  • קנס נוסף שגובהו הוא % 5 מגובה הקנס שהוטל עליהם וזאת עבור כל יום שבו המקום אינו מונגש.
  • צו הפסקת הפעילות העסקית המתקיימת במקום זה, כיוון שמדובר באחריות אישית של בעל העסק לטפל בהנגשת המקום כחוק. 

מהו יועץ נגישות

יועץ נגישות הוא אדם שעוסק בדרך כלל בתחומים כמו הנדסה אזרחית, אדריכלות או רישוי, אשר למד וקיבל הסמכה לעסוק גם בנישה של ייעוץ נגישות. הוא מורשה נגישות עבור תשתיות, סביבה ומבנים מול גופים שונים, הן באופן פרטי והן מטעם משרד התמ"ת. המטרה שלו היא לתכנן עבור בעלי עסקים שונים, פתרונות להנגשה של המקום על כל רבדיו להנגשתם עבור בעלי מוגבלויות וכך הם יוכלו להיכנס אליו, לבקר ולעבוד בו. 

בעלי מוגבלויות הם נכים על כיסא גלגלים שיש להם בעיה פיזית, אנשים בעלי בעיות חושיות כמו עיוורים וחרשים, בעיות שכליות, קוגניטיביות, נפשיות ועוד. על פי חוק שוויון זכויות לאנשים מוגבלים, הם קהל שוויוני ולכן המקומות השונים אמורים להיות מונגשים עבורם לנוחותם המקסימלית. 

תחומי הטיפול של יועץ נגישות

יועץ נגישות מטפל בשלושה תחומים עיקריים:

  • בנושא תשתיות כמו לדוגמה בצמתים, מדרכות, תחנות אוטובוס וכו'.
  • בנושא סביבה כמו לדוגמה בפארקים, במתקני ספורט, בהקמת בריכות שחייה וכו'.
  • מבנים המשמשים למגורים, למשרדים, למרכזים מסחריים וכו'.

טיפול במבנים חדשים

 

בהליך תכנון המבנה אשר שותפים לו האדריכל והמהנדס נוסף גם יועץ הנגישות והבטיחות. הוא מציע את תכנון המעברים, הקמה של אלמנטים בטיחותיים ונגישים, התאמה של דלתות ואביזרי בטיחות בכל נקודה במרחב, כלי ליצור יכולת מלאה של התניידות. ההחלטות הקונקרטיות שלו מתווספות לתכנון הכללי של שטחי הכניסה ומרחבי העבודה, קבלת הקהל, השטחים המסחריים וכו'. 

כל תהליך ההנגשה מתבצע על פי הליכי הבנייה והתקנים שנקבעו למטרה זו כך שיתאימו לכל הציבור הן לקהל הרחב והן לבעלי המוגבלויות. 

חנייה עבור בעלי מוגבלויות

 

אחד הנושאים המהותיים הוא חנייה מונגשת. בהתאם לגודלה של החנייה ולכמות המבקרים הצפויים בה, מחליטים על כמות ספציפית של מקומות חנייה שמיועדים לבעלי מוגבלויות. רוחבה של כל חנייה הוא על פי חישוב של פתיחת הדלת לרווחה כל אחד מהרכבים וזאת לצורך ירידת בעל המוגבלות מהרכב באמצעות הרמפה לקרקע. 

את חניית הנכים צובעים בצבע כחול ולאחר מכן מסמנים אותן בסמל של הנכים שהוא בצבע לבן. המטרה היא שמיקומי החניות האלו יהיו בולטים, כדי שנהגים אחרים לא יחנו בהן. 

שלבי ההחלטות בנושא נגישות

הצורך בכל מקום הוא שונה ולכן יש כמה פרמטרים שבאמצעותם מקבלים יועצי הנגישות והבטיחות את ההחלטות המותאמות:

  • מהו המבנה, למה הוא משמש בכל ימות השנה.
  • מי יגיע למקום זה באופן קבוע, עובדים, הציבור הרחב, בעלי מוגבלויות שונות או ספציפיות.
  • מהו העיצוב שישלב יופי ופונקציונליות באופן מיטבי שמתאים למבנה זה.
  • קבלת החלטה על ההנגשה המתאימה ביותר לעובדים ולקהל המבקרים.
  • אם מדובר במרחב שיש בו עירוב שימושים כמו מסחר, משרדים, חדר כושר, מסעדה וכו', מהם התנאים האופטימליים לכל החללים יחד וגם לכל אחד מהם בנפרד. 

יועץ הבטיחות חותם על כל התוכניות כמו אנשי המקצוע האחרים וכך לאחר כל תהליך התכנון המשותף התוכניות מקבלות את האישורים הרלוונטיים המאפשרים לבנות את המבנה בפועל. במהלך הבנייה, יועץ הבטיחות מגיע מעת לעת לשטח כדי לוודא שכל התוכניות בנושא הנגישות מיושמות בפועל בעת הבנייה ובאופן מדויק על פי התוכניות וכתבי הכמויות. 

טיפול במבנים קיימים

כשמדובר במבנים קיימים, יש לבצע התאמות שונות כדי להנגיש זאת לציבור הרחב. יש מקרים שבהם נדרש פרויקט בממדים מינוריים, כדי ליצור את ההתאמה ולעיתים נדרש פרויקט רחב היקפים כדי להגיע לכך. עיקר הפעילות שעליה ימליץ יועץ הנגישות היא שינוי אלמנטים מבניים, הקצאה של אביזרי בטיחות שונים המותאמים לבעלי המוגבלויות השונים, יצירת מפתחים רחבים, התקנה של דלתות רחבות יותר לאור המעברים המוגדלים, וכך יתאימו לבעלי כיסאות גלגלים. 

אחד הנושאים החשובים ביותר בנושא ההתאמות הוא יצירת חדר שירותים ייעודי עבור הנכים. מדובר במתקנים שהם מונגשים גם עבור בעלי מוגבלויות שנעים על כיסאות גלגלים ולכן הם ממוקמים במקום כך שהנכים יוכלו להגיע אליהם בנוחות. כמו כן יש מבנה מיוחד של האסלה. בנוסף לכך מתקינים מעקה נירוסטה לאחיזה, כדי שכל אדם יוכל להתרומם מהאסלה ולחזור לכיסא הגלגלים שלו. 

במבנים קיימים רבים יש מדרגות ואין מעלית. על פי גודלו של המבנה גם אי אפשר להוסיף בנייה של פיר עבור מעלית ומלכן כדי לדאוג גם לבעלי המוגבלויות, יש שתי אפשרויות:

  • בנייה של מעלית חיצונית בעלת מפתח רחב שתותקן מחוף למבנה ויהיה ממנה מעבר מפתח היציאה של המעלית אל החלק הפנימי של המבנה.
  • התקנה של מעלון מדרגות אשר מסוגל להעלות כל אדם על פי הצורך לקומה שאליה הוא אמור להגיע. 

במבני מגורים ומשרדים רבים יש מדרגות בכניסה לבניין, בעל מוגבלות אשר נע על כיסא גלגלים נכנס פנימה בדרך כלל בעליה בשטח ישר שהוקצה לכך וכך הוא מגיע עד הכניסה. בבניינים שבהם אין מקום פיזי לתוספת של העלייה ללא המדרגות, מציבים רמפה שהאדם הנכה עולה עליה וכך הוא מגיע מהמקום שהוא מחוץ למבנה אל הכניסה למבנה ללא צורך בטיפוס במדרגות. 

אישורים עבור רישוי עסקים

כל עסק חדש שמעוניין לפעול בתחומי עיסוק ספציפיים, מבקש מהרשות המקומית רישוי עבור העסק שלו. לצורך כך הוא מחויב לעבור בדיקה של כמה גורמים כמו לדוגמה כיבוי אש ויועץ נגישות ובטיחות. 

יועץ הנגישות מגיע לשטח ובודק את כל הנקודות הרלוונטיות על פי צ'ק ליסט קבוע כדי לוודא שהמקום מונגש עבור אנשים בעלי צרכים מיוחדים. אם מדובר במבנה חדש, בדרך כלל כל הכללים יושמו בו ולכן יועץ הנגישות מעביר ללקוחות אישור עבור רישוי העסק שהכול תקין. אך אם מדובר במבנה הישן, היועץ ירשום בדוח אילו התאמות יש לבצע. רק לאחר שהליקויים יטופלו ויועץ הנגישות והבטיחות יראה שהם קיימים, הוא יעניק אישור תקינות למחלקת רישוי עסקים.

היתרי בנייה

מנהלים של מבנים ציבוריים ומסחריים, מבקשים מעת לעת מהרשויות המקומיות היתרי בנייה עבור שינויים הנדסיים שהם מעוניינים לבצע. אחד הנושאים שנבדקים בקפידה הוא נושא הנגישות בעקבות היתר הבנייה ולכן יועץ נגישות מגיע לשטח כדי לראות אותו ולהבין מהי המטרה של השינוי במבנה. אם הוא חושב שהנושא הוא תקין ולא תהיה הפרעה או בעייתיות במעבר של בעלי מוגבלויות, הוא יאשר את היתר הבנייה בפן הנגישות והבטיחות. 

אך אם יש בעיה יועץ הנגישות יכין את התוכנית להיתרים וירשום דוח מפורט ובו פירוט של הפעולות שיש לבצע כדי ליצור הנגשה מושלמת. רק לאחר מכן הוא יעניק אישור שמבחינת נושא זה, אין מניעה להוצאת היתר בנייה. 

בדיקות תקופתיות במוסדות חינוך

 

על פי חוזר מנכ"ל של משרד החינוך, יש לבצע בדיקת נגישות אחת לחמש שנים בכל מוסד חינוכי ברחבי ישראל. זאת כדי לוודא שהמבנה הוא בטוח לשהייה עבור הילדים ועבור הסגל החינוכי. יועץ הנגישות מבצע בדיקות מקיפות כדי לוודא שהמבנה הוא יציב, הן מבני הקבע, מבנים יבילים סככות ותקרות תלויות. 

כמו כן יועץ נגישות בודק שמתקני המשחקים תקינים וכך גם העצים שקיימים בחצר, שאין חשש שהם יקרסו כיוון שהגזעים שלהם אינם יציבים אלא רפויים עקב סיבות שונות. כמו כן הוא בודק את כל מתקני מיזוג האוויר ואת מתקני סלי הכדורסל במגרשים, שהם יציבים ואין חשש שייפלו וכך גם את עמודי התאורה בכל המרחב. 

אם הכול תקין, יועץ הנגישות יפיק את האישורים הרלוונטיים. אך אם הוא גילה בעיה כמו לדוגמה עץ שעלול לקרוס הוא פונה לגורמים ברשות המקומית כדי שיטפלו בכך בהקדם כדי שחלילה העץ לא יקרוס ביום של סערה, כיוון שזו סכנה בטיחותית חמורה לילדים ולסגל החינוכי. 

שילוט לבעלי מוגבלויות

בשנים האחרונות הרשויות הנפיקו שלטים ייעודים עבור בעלי מוגבלויות כמו שילוט על חנייה ייעודית לנכים, שילוט על כך שאפשר להיעזר באיש צוות שיסייע לבעלי המוגבלויות להסתדר במקום זה ועוד. יועצי הבטיחות מוודאים עם פתיחת העסק או בעת ביצוע הבדיקות התקופתיות שהם מבצעים, שקיים בכל מרחב כל השילוט הנדרש. אם יש חוסר בשילוט זה או אחר הדבר נרשום בדוח כדי שבעלי העסק או מנהלי המבנה ידאגו להשלים את השילוט הנדרש.

בטיחות באירועים

באירועים המוניים שמתקיימים מעת לעת כמו פסטיבלים או מופעים גדולים, יש למנות לכל אירוע כזה ממונה בטיחות. יועץ הנגישות והבטיחות מכין מראש את התוכנית לכל אירוע מסוג זה תוך התאמה בטיחותית מתאימה. הכנת התוכנית מביאה בחשבון נושאים אקוטיים, כמו ניהול סיכונים ודרישות בטיחות שאמורות להתבצע באופן מושלם. אי קיומן של הדרישות המלאות עקב רצון לחסוך בעלויות או עקב רשלנות הם סכנה ממשית. ללא ביצוע הפעולות הנחוצות באופן מדויק ומלא, משטרת ישראל וכיבוי אש לא יאשרו את קיום האירוע כדי למנוע אסונות.

תיק שטח – הוראות מכ"ר 503

על פי התקנות יש להכין תיק שטח למבנים ייחודיים שנמצאים בהם בעת ובעונה אחת קהלים רבים כמו לדוגמה במוזיאונים, באולמות ספורט, במבני ציבור, במוסדות חינוכיים, במבני מסחר, במבני תעשייה, באולמות בגני אירועים ועוד.

יועץ הנגישות מכין תיק זה כדי שבמקרה של שריפה או כל אסון אחר, אפשר יהיה לדעת במהירות מהן דרכי הגישה ודרכי המילוט במקום הזה. הדוח המפורט ילווה במדיה דיגיטלית מגנטית ובתמונות מהמקום כולו תוך הדגשת נקודות הגישה והמילוט הללו.

 

מידע חיוני בתיק שטח: 

  • כתובת מלאה או דרך הגעה אם מדובר במבנה בשטח הפתוח.
  • שמות של בעלי תפקידים חיוניים ופרטי הטלפונים הניידים שלהם, או כל דרך נוספת לתקשורת איתם.
  • פירוט מלא של המערכות הפועלות במבנה כמו מערכות מיזוג, מערכות גילוי אש, מקורות מים, מערכות חשמל, מערכות גז, לוחות חשמל, מערכת אזעקה ומערכת אזעקת אש. 
  • מיקום מדויק של נקודות ההפעלה והניתוק של המערכות האלו.
  • שרטוטים מדויקים של תוכניות הבנייה של המבנה והחניונים.
  • תרשימים הנדסיים.
  • המלצה על תוכניות החירום היעילות והמהירות במצבי חירום.